Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong is een bewegingsleer uit China.  Qigong is het beoefenen van energie. Door meditatief bewegen en aandachtig in stilte ervaren hoe energie door ons heen beweegt. Chi Neng qigong is eenvoudig te leren is en richt zich op gezondheid van lichaam en geest.  Het beoefenen hiervan verbetert de kwaliteit en hoeveel lichamelijke energie. En het geeft emotionele stabiliteit en veerkracht. Dagelijkse (kleine) oefeningen helpen enorm om je systeem te ontdoen van alles wat je niet bent, omdat je steeds jezelf met energie ververst en aanvult. 

 

Je kunt de training als erg fysiek ervaren, zoals met yoga. Dat is ok, maar je wilt eigenlijk voorbij de lichamelijke ervaring. Meer in het voelen van energie, stilte en gemak. Hiervoor is het van belang dat je leert om voorbij drukte van je 'Monky' Mind  te gaan naar je 'Spirit' Mind om zo een in een diepere stilte te komen. Je verbinding met hemel en aarde, waarin je overgave en vertrouwen ervaart.

 

En een ander belangrijk onderdeel is om je hart te openen en een ruimte te ervaren van onvoorwaardelijkheid waarin alles er mag zijn. Naar binnen (jezelf) en naar buiten (omgeving) toe. 

 

Je kunt dus op vele lagen qigong beoefen en ervaren. Er ook eindeloos in doorgaan om steeds meer te ontwikkelen van jezelf zodat je meer en meer het leven kunt leven vanuit flow, inspiratie, verbinding en je authentieke zelf.

 

 

Specifieke informatie voor beoefenaars

Dantains (3 energiecentra)

 

Dantian betekent vrij  vertaald  ‘gebied van elixer of elixerveld’. Het is een opslagplaats of reservoir voor energie. Dantian is belangrijk in de beoefening van Qigong, Meditatie, Traditionele Chinese Medicijnleer en Chinese vechtkunsten. Het is ook een belangrijk focuspunt voor meditatie.

 

In Qigong wordt er gewerkt met drie Dantians:

Onderste Dantian (Xia Dantian)
Deze ligt in het centrum van het buikgebied, in de onderbuik. Tussen de  navel  en het  energiepunt Mingmen (punt in onderrug). Het is de bron van onze levenskracht en de motor voor het laten stromen van qi door de meridianen in ons lichaam. Het wordt geassocieerd met fysieke energie en soms seksualiteit en komt overeen met de navelchakra. 

Middelste Dantian (Zhong Dantian)
Deze ligt in het centrum van de borstkas achter de Solar Plexus. Het wordt geassocieerd met onze organen en emoties en komt overeen met het hartchakra. In het middelste dantian wordt de qi van de organen opgeslagen, deze qi is verbonden met de emoties die in de Chinese geneeskunst worden geassocieerd met bepaalde organen.

Bovenste Dantian (Shang Dantian)
Dit is het centrum van het hoofd  en ligt achter je derde oog ( punt tussen wenkbrauwen). Het wordt geassocieerd met onze geest en bewustzijn en komt overeen met het voorhoofdchakra. Het bovenste dantian is de opslagplaats voor de qi van de hersenen en het zenuwstelsel, dit is de meest verfijnde qi waar de mens over beschikt.


Punten Chi Neng Qigong

 

Huiyin:                 Yin ontmoetingspunt, perineum
Bai Hui:                Hemelpoort, hoogste punt hoofd voor de                                        kruin
Yin Tang:              Zegelhal, tussen de wenkbrauwen (weg naar                                  binnen)
Da Zhui:               Grote hamer, op de grote (7e) nekwervel
Qi Hu:                  Adempoort, kuiltje onder sleutelbeen, in 1 lijn                                met tepel
Yu Zhen:              Jadekussen, onder ‘bult’ op achterhoofd

                              (begin van de nek)
Shen Men:          Poort van de geest, pink kant binnenste                                            polsplooi 
Da Bao:               Grote verdeler, In de zij tussen 6e en 7e rib                                      (hoogte BH-bandje)
Shen Zhu:            Lichaamszuil, tussen 3e en 4e borstwervel                                       (bovenrug)
Ming Men:          Levenspoort, tussen 2 en 3e lendenwervel                                      (onderrug)
Zhong Kui:           Oproerkraaier, binnenkant middelvinger op                                    2e kootje
Lao Gong:            Paleis van de arbeid, in midden van handpalm
Yong Quan:         Sprankelende bron, achter de bal van de                                          voetzool

 


Daode

Van het domein van zekerheid, naar het koninkrijk der vrijheid.

   

Het doel van Chi Neng Qigong: De wetten van het leven begrijpen in context van mens, maatschappij, natuur en  deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. Dan maak je een sprong van het domein van zekerheid, naar het koninkrijk van vrijheid.

 

Volledige realisatie van potentie in vorm en functie. Dat is wat we na streven wanneer we Chi Neng qigong beoefenen. De fundamentele kracht van het universum, waar alles uit voortkom, is overal en raakt nooit uitgeput. Wanneer we ons natuurlijke zelf kunnen zijn, gaat het als vanzelf en leven we datgene waarvoor ons unieke leven bedoeld is (‘serves the purpose’).

      

In alle situaties goede moraal behouden!

Het beoefenen om te leven als een goed mens. Dat helpt ons om meer in harmonie te zijn met onze omgeving en om acceptatie te ervaren voor hoe ons leven zich ontvouwt. 


'Walk the Middle way' . 

Innerlijke 'allignment' zodat je leeft vanuit bewustzijn van lichaam, geest en hart. Evenwichtig leven zodat er balans is  in alles. Ook emotionele balans (Geen drama en ook geen onderdrukking van emoties)

      

             

8 Verses

Het vers wat we uitspreken of zingen om in de juiste frequentie en openheid te komen. Om eigen qiveld te openen in groter qiveld. Een meditatieve staat waarbij we diepe innerlijk aanwezigheid ervaren en ook verbonden zijn met het grotere geheel.  

 

Ding tain li di – Xing song yi Chong

Zie je hoofd in de blauwe hemel en voel je voeten diep in de aarde.

Ontspan je hele lichaam en laat je lichaam je gedachten volgen in alle richtingen tot diep in de oneindigheid.

 

Wai jing nei  jing – xin cheng mao gong.

Voel respect voor jezelf en je oefening en wees kalm en stil.

Je denken wordt als een glad en kristalhelder bergmeer

 

Yi nian bu qi – shen zhu tai kong.

Blijf stil en denk aan het universum, de oneindige leegte

Voel hoe je grenzen langzaam vervagen en je een wordt met het universum

  

Shen yi zhao ti – zhou shen rong rong

Breng nu je volledige aandacht in je lichaam, van je kruin tot aan je voetzolen en vul je lichaam met qi. Voel hoe de warme gloed van qi je lichaam doorstroomt.  Je hele lichaam is in harmonie met qi.